paul & rolina
vrijdag, december 31, 2010
donderdag, december 30, 2010
colectivo
la libertad del cuy
woensdag, december 29, 2010
titicaca
maandag, december 27, 2010
kerstdagen
Op kerstavond ontsteken de Peruvianen vuurwerk, zoals ze dat ook met oud & nieuw doen en in de tussentijd eten ze heel veel ‘paneton’; een mix van cake en krentenbrood. Wij hebben dit gebruik maar even over genomen en ons gedurende de dag hieraan tegoed gedaan. Op kerstavond hebben we ons zelf getrakteerd op een maal in een door onze reisgids geprezen restaurant. Het vegetarische restaurant had een Indiase inslag en daar hadden de alarmklokken dan ook meteen moeten gaan luiden. Het eten was doordrenkt van vet en ik zag mezelf al weer ziek in bed liggen met een flinke theelepel pure koffie met citroensap achter de kiezen, zoals iemand tipte. Gelukkig pakte de kerst anders uit.
vrijdag, december 24, 2010
bezinning
donderdag, december 23, 2010
moe
Met de nachtbus van Cusco naar Arequipa gereisd, een rit van zo’n 10 uur. We reisden met Cruz del Sur die de beste en veiligste bussen schijnt te hebben. Zo wordt iedereen door middel van een piepsysteem gealarmeerd als de bus harder dan de voorgeschreven 90 km per uur rijdt. Mij stelt zo’n piepsysteem helemaal niet gerust vooral niet als het regelmatig piept en dit vrolijk de hele nacht doorgaat terwijl ik probeer te slapen. De bingo die ze in de bus speelden en de mooie kerstfilm die werd vertoond, maakten natuurlijk weer veel goed. Moe arriveren we in Arequipa.
terug
In Aguas Calientes kwam ik er achter dat zelfs de prijs van een vruchtensapje onderhandelbaar is. Ik had me daarom voorgenomen de prijs van een taxirit van Ollantaytambo terug naar Cusco nog wat naar beneden te praten. We wilden graag een taxi nemen omdat we dan onderweg nog wat historische hoogtepunten konden zien en een taxichauffeur had ons deze mogelijkheid al aangeboden tegen een redelijk tarief, althans in vergelijking met de adviesprijs in onze reisgids. Op het moment dat we wilden vertrekken was de betreffende taxichauffeur nergens te bekennen, maar diende zich spontaan een nieuwe aan. Terwijl ik bedacht had de ritprijs terug te onderhandelen naar 120 soles, begon deze man met een startprijs van 100 soles……tja, het werd een prachtige rit voor 80 soles.
dinsdag, december 21, 2010
duur
De Machu Picchu is inderdaad indrukwekkend en mooi, wat je dan ook deelt met busladingen andere toeristen. Gelukkig was het om 6.30 uur nog relatief rustig op de site en konden we ongestoord rondlopen. Enig minpunt was een niet afnemende motregen waardoor de Machu Picchu fotograferen tegen een strakke blauwe lucht er niet in zat. Na zo’n 5 uur de site vanuit alle hoeken gezien te hebben nemen we de bus terug naar Aguas Calientes. Het wachten op de trein terug naar Ollantaytambo kan beginnen. We lunchen in Govinda, de vegetarische keten van de Hare Krishna, die in prijs geëvolueerd was met de rest van het dorp…..alles is hier duur. Zo daar ook weer even over geklaagd.
maandag, december 20, 2010
aguas calientes
zondag, december 19, 2010
met de bus
Van Pisac vertrekken we naar Ollantaytambo met een overstap in Urubamba. En taxichauffeur biedt ons een redelijke prijs naar wat onderhandelen, maar we kiezen toch voor de lokale bus die nog steeds tien keer goedkoper is. De bus blijkt echter ook meer dan tien keer voller en we belanden in het gangpad. Niets mis mee om een uur te staan, maar omdat we wat lang zijn in vergelijking met de Peruanen kunnen we ook niet meer naar buitenkijken. Ik beland letterlijk met mijn oor in de speaker, waar dit keer gelukkig een fijne ochtendmix van opzwepende salsa met relaxte reggae invloeden uit komt. Na een halfuur stroomt de bus vrijwel leeg en kunnen we zitten en zien waar we doorheen rijden. Vanuit Urubamba stappen we over in een minibusje richting Ollantaytambo. Vanuit mijn bed in het hotel zie ik buiten door het raam het Inca Complex tegen de berg, dat we morgen gaan bezoeken en aan de muur een grote foto van Choquequirao die we bezocht hebben en die ik nog steeds voel in mijn knie.
verademing
zaterdag, december 18, 2010
wolk
Na een intensive en leuke herhalingscursus Spaans van vier dagdelen wordt het tijd om verder te trekken al is het dan naar het nabije Pisac en van daar uit naar Ollantaytambo om dan de onvermijdelijke Machu Picchu te bezoeken. Ik heb inmiddels zoveel Inca historie gezien dat ik hoop dat het nog een onvergetelijke indruk maakt. Ik ben er inmiddels achter dat ik niet op 3300 meter hoogte wil wonen, zoals nu even het geval is. Als je een trap op loopt ben je bekaf door de ijle lucht, als de zon schijnt is het smoor heet en als er een wolk voor de zon verschijnt is het meteen weer ijskoud. De hele dag weet je niet of je een dikke wollentrui aan moet of een t-shirt. Nieuwe toeristen die arriveren tijdens zonnestralen zie je dan ook meteen op slippers in korte broek en t-shirt……tot de eerste wolk verschijnt.
dinsdag, december 14, 2010
cusco
maandag, december 13, 2010
Choquequirau
Als je in Peru bent moet je natuurlijk een Inka trail lopen. Aangezien de Inka trail naar de Machu Picchu door duizenden backpackers wordt gelopen en er ook een trein naar toe gaat, kozen wij voor de Inka trail naar Choquequirau. Choquequirau is (nog) minder bekend dan de Machu Picchu en is alleen bereikbaar per voet en met je bagage op de rug, of op een ezel. Als ik dan al vier dagen door de bergen ga trekken en moet afzien, wil ik niet weten dat ik er ook met de trein heen had gekund. In mijn dagelijkse leven loop ik zeker vier dagen per week van station Rotterdam Blaak naar de Pannenkoekstraat (850 meter) en die afstand dan twee keer per dag. Dit leek me een uitstekende voorbereiding op een trail van vier dagen. Na 1 dag lopen en vooral dalen, zeiden mijn knieën dat dit niet het geval was. Gelukkig was onze reis outfit uitgebreid met een hoed en loopstokken. Hoewel ik dit eerst nog wat lacherig ter hand nam, dacht ik hier in de brandende zon met de daal- en klimpartijen anders over. De 2e dag deed mijn knie zo zeer bij het afdalen dat de stokken in krukken veranderden. Paracetamol bleek echter een nog beter middel. Rolina die drie marathons heeft gelopen of misschien iets dichter bij het klimaat in Nederland op dit moment; een Elfstedentocht heeft gereden, was natuurlijk alleen maar moe. Onze gids/kok/ezeldrijver/tentenbouwer Hugo zorgde gelukkig goed voor ons. Hoewel het soms een beetje ongemakkelijk voelt als iemand alles voor je doet, was ik na een dag lopen echt niet meer instaat om een haring in de grond te slaan, laat staan om te koken. We bereikte uiteindelijk de 2e dag een bijna verlaten Choquequirau boven op een berg. Moooooi! De terug weg kon beginnen. Terwijl wij bij iedere stap nauwlettend kijken waar we die stap zetten, passeert er een kudde ezels met een groepje hardlopende Peruanen, waarvan enkele op slippers…tja. Bij de vraag of we nog een Condor hebben gezien, kunnen we alleen beamen dat we vooral naar de grond hebben gekeken. De hoogtepunten van de trail waren de momenten dat we niet hoefden te klimmen of te dalen, maar voor onze tent zaten met een fles bier (die sporadisch te krijgen waren op grootte hoogte) en we uitzicht hadden op prachtige bergen. Ik denk dat ik niet zo’n sportief type ben….maar Rolina heeft het al weer over een trail door de Cotahuasi Canyon.......
Voor wie de trail ook een keer wil lopen Casa de Salcantay
dinsdag, december 07, 2010
in de wolken
Het is ongelooflijk maar ieder stadje dat we tot nu toe hebben aangedaan had een vegetarisch restaurant en gezien het aantal toeristen dat we tegen komen, is het duidelijk dat de klantenkring moet bestaan uit Peruanen. De vleesetende lezer zal dit natuurlijk niet echt boeien, vandaar dat ik nog even wil melden dat er op de markt in Andahuaylas een aantal kaalgeplukte en opengesneden cavia’s ter consumptie werden aangeboden voor de liefhebber. Vlees op markten in relatief arme en vooral warme landen is altijd weer een must voor het oog en de reukorganen. We verlaten Andahuaylas per mini busje, dat ons sneller en schokkeriger naar Abancay brengt dan een grote bus. Het rode pilletje werkt weer goed al wordt Rolina toch een beetje misselijk. Maar de rit is wel weer een lust voor het oog. In Abancay worden we opgepikt door Jan Willem en zijn Peruaanse vrouw die het hostal Casa de Salcantay hebben in Cachora, nog zo’n 1,5 uur slingeren van Abancay. We kijken zo vanaf onze kamer op een prachtig berglandschap met besneeuwde bergtoppen…wauw we zijn in de wolken.
Morgen gaan we vanuit hier een trek van vier dagen maken naar Choquequirao om onze reiskleding recht te doen. Vandaag rusten we nog maar een beetje uit en slenteren wat door het dorp dat net zijn jaarlijkse feest heeft en hiermee een beroep doet op een groot deel van de opslagcapaciteit van de fotocamera.
maandag, december 06, 2010
zondag, december 05, 2010
de busreis
We hebben vanochtend de geboortestad van de Sendero Luminoso (bij ons bekend als Lichtend Pad) verlaten nadat overigens de nacht ervoor het licht in de hele stad was uitgevallen. Op advies van de Lonely Planet hadden we voor de meest betrouwbare busmaatschappij gekozen te weten Celtur. Vroeg in de ochtend begeven we ons naar Celtur en bij aankomst krijgen we de mededeling dat hun bus niet rijdt vandaag! Gelukkig hadden ze ons ondergebracht bij de concurrent Expreso Los Chankas en konden we toch aan onze tocht naar Andahuaylas beginnen. Het was een redelijk barre tocht op grote hoogte, over smalle onverharde wegen, met steeds klimmen en dalen en dat 10 uur lang. Ook de Peruanen liet het niet koud en menigeen kotste het bus toilet onder, waar we verder ook maar geen gebruik meer van hebben gemaakt. De bus stopte een aantal keer om volgens Rolina de wielen aan te draaien….de cd speler sloeg echter geen enkele keer over op de doorgaans hobbelige wegen en zo is mijn kennis van de Salsa muziek met 10 uur toegenomen. Het rode pilletje hielp ons wonderwel, want we hadden geen enkele last van de hoogte of misselijkheid. Het pilletje beschermede ons echter niet tegen een uit de kluiten gewassen parkiet of dwergpapegaai (mijn kennis van de natuur is nogal beperkt), die op de rugleuning voor ons heen en weer danste en daarbij alles onder poepte en zelfs kotste (dat krijg je als je als vogel de bus neemt). De eigenaar was dan ook te herkennen aan een shirt vol met vogelpoep. We overwogen de papegaai het raam uit te meppen, tenslotte horen vogels te vliegen en niet de bus te nemen. We waren echter als gringo’s veruit in de minderheid en vermoedde dat onze actie zou uitlopen op een conflict. Toen de vogel van de rugleuning viel in de schoot van Rolina, lanceerde ze van schrik het beest richting eigenaar onder het roepen van de woorden ‘hou die vogel bij je en z’n poep ook’. De eigenaar hield het beestje toen de rest van der reis angstvallig dicht bij zich. Toen de volgeljongen in een triest ogend soort van dorpje uit stapje en in z’n smerige met vogelpoep besmeurde kleren wegliep, verdween mijn ergernis weer als sneeuw voor de zon.
Wij komen 2 uur later dan de juffrouw van Celtur ons had voorgerekend aan in Andahuaylas. Het stadje oogt op het eerste gezicht niet als de plek- om-te-zijn en we boeken meteen de vervolgreis voor de volgende ochtend. Dit bleek niet geheel terecht want in onze speurtocht naar iets eetbaars ontvouwde zich een alleraardigst stadje. Eigenlijk is alleen de hotelkamer al reden genoeg om langer te blijven….
Ps. de vergezichten van de Andes waren prachtig.
wari y quinua
Van Sinterklaas heb ik een mooie gekleurde pil gekregen die me morgen moet beschermen tegen alle vervelende bijkomstigheden van een busreis van 10 uur door de Andes naar Andahuaylas. Dat wordt me een trip……
vrijdag, december 03, 2010
ayacucho
woensdag, december 01, 2010
Indiana Jones
Onze reiskleding dateert nog van 2007 en is een beetje aangevuld met spullen uit 2010. Het voordeel van de speciale reiskleding is het geringe gewicht, het kunnen werken met laagjes, niet snel stinkt en de robuuste materialen. Nadeel is dat je er uit ziet als Indiana Jones. Wat in de Temple of Doom dan nog wel past, maar op vriendelijke toeristisch trekpleisters toch al snel overdreven overkomt. Gelukkig gingen we de tweede dag in Lima richting het oude centrum. Onze reisgids en ook de hosteleigenaar waarschuwden nadrukkelijk voor de no-go zones rond het oude centrum en alle gevaren die ons te wachten stonden. We bezoeken er het Monesterio de San Fransisco en even later bevinden we ons in de catacomben omringd door menselijke botten van zo’n 70.000 overledenen. Kijk dat zijn omstandigheden waar onze kleding beter tot zijn recht komt.
kinder
Bij het Backpackers Family House is het ontbijt niet inbegrepen, maar wel een twee uur durende spoedcursus Spaans. In tegenstelling tot de rondleiding in het Spaans gisteren, weten we dit goed te doorstaan….en dat geeft weer hoop. De rest van de dag speuren we de omgeving af op zoek naar hedendaagse kunst uit Peru, tenslotte hebben we hier ook nog een missie (zie www.id11.nl). Dat anderen hier ooit ook een missie hadden blijkt uit een groot aantal Christusbeelden die op willekeurige plaatsen verschijnen. Wie de Volkswagen hier heeft gebracht is mij onduidelijk, maar het vehikel in de vorm van een kever en een busje is volop aanwezig in het staatbeeld. Sinds ik tijdens festival TURBULENT zelf in zo’n mooi oranje jaren zeventig busje heb mogen r